דירוג האשכול:
  • 0 הצבעות - 0 בממוצע
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
מערכת ההפעלה 'גרפין' שמיועדת לטלפונים של 'גוגל' היא מוצלחת ויחסית מאובטחת..
הנה עוד מידע, שהרבה ממנו מידע שמשווה את מערכת גרפין למערכת LINEAGEOS.. אני לא מומחה, אבל זה מה ששמתי לב בתור משתמש פשוט יחסית....
אז התקנתי את מערכת ההפעלה 'גרפין' {GRAPHENEOS} בפעם הראשונה. המערכת מיועדת לטלפונים לא ישנים מאוד של "גוגל" {כן. קיים טלפון שהם מייצרים}. לא היתה לי הרבה ברירה אלא לקנות טלפון חדיש יחסית של גוגל למרות שאני מתעב חברות ענק.
מערכת גרפין, בדומה למערכת שנקראת LINEAGEOS {שהן למעשה מערכת "אנדרואיד"} מגיעה ללא התוכנות של גוגל עצמם כל עוד לא התקנתם אותן, וזה נקרא מערכת הפעלה שהיא DEGOOGLED {כלומר ללא תוכנות של גוגל שמותקנות כברירת מחדל כמו שיש בטלפונים רגילים, בנוסף, לעוד תוכנות רבות שמותקנות בטלפון ולא ניתן להסירן..}.
הסיבה שקניתי טלפון של גוגל במטרה להשתמש בתוכנה שהיא ללא גוגל בעיקרון, היא כי מערכת גרפין תומכת כיום רק בטלפונים כאלו, וחשובים לי הדברים שאני מקבל בגרפין. טלפונים אלו מכילים חומרה מאובטחת יחסית לפי מה שאני יודע.... אפשר לקרוא על זה באתר המרשתת של גרפין באנגלית {לינק}..
טלפונים הכי חדשים של גוגל הם יקרים, אבל אפשר לנסות לשקול דור אחד אחורה ואז זה לא נחשב מחיר יקר כ"כ.
למשל, עכשיו הכי חדיש זה גוגל פיקסל 8. אבל אני קניתי את ה 7, בגירסה הקטנה יותר שנקראת 7A {הדגם שקניתי מיוצר בטייוואן}.
בנוגע להתקנה. היא לא היתה סבוכה והלכה חלק ואתמצת אותה בהמשך הרשומה....
מאפיינים של מערכת גרפין..
  • היא מגיעה ללא תוכנות של גוגל שהן פולשניות כאשר כן מותקנות.. ניתן כן להתקין אותן בקלות, אבל זה לא בא מותקן מראש. על מנת להתקין את החנות של גוגל למשל צריך רק ללחוץ על התקנה במנהל היישומונים של גרפין.. כדאי מאוד לדעת שבניגוד לאיך שהיישומונים של גוגל עובדים לרוב, בגרפין הם מבודדים ואין להם הרשאות מהותיות מאוד במערכת.. הם פועלים בתוך "ארגז חול" שהוא מגביל מאוד את היכולת של גוגל לשאוב יותר מדי מידע מהטלפון.
    אז זה יתרון של גרפין בזה שקודם כל קל להתקין את גוגל אם רוצים. וגם שיישומוני גוגל הם ללא התקנה פולשנית יחסית במידה ומתקינים אותם..
  • לגבי עדכוני מערכת. העדכונים של מערכת גרפין בניגוד ל LINEAGE נעשים אוטומטית ברקע בעיקרון, ונדרשת הפעלה מחדש לאחר מכן.. זה אמנם לוקח יותר זמן מאשר ב LINEAGE לבדוק אם קיימים עדכונים אבל זה משוכלל יותר מ LINEAGE.
    בנוסף חשוב לציין שהבדיקת עדכוני תוכנה של מערכת גרפין וגם של היישומונים של גרפין נעשים אוטומטית מספר פעמים ביום. זאת בניגוד לפעם ביום ב LINEAGE..
    חשוב גם לדעת שב LINEAGE צריך לעדכן ידנית עם פקודות במידה ועוברים מגירסה שלמה של אנרואיד לגירסה שלמה אחרת {למשל מ 12 ל 13}.. וזה לא תמיד עובד טוב.. בגרפין זה אוטומטי והרבה יותר ידידותי לפי מה שאני מבין..
    באופן כללי, העדכונים עצמם של מערכת גרפין וגם של LINEAGE הרבה יותר תכופים מאשר מטלפונים עם מערכות רגילות וזה משפר מאוד את האבטחה....
  • ברמת העיקרון, גרפין מאובטחת ועם פרטיות הרבה יותר גבוהה מאשר LINEAGE {גם בחומרה וגם בתוכנה}. בטח ובטח יותר מטלפונים ממוצעים עם מערכת רגילה בעיקרון..
  • הרשאות משוכללות יותר מאשר מ LINEAGE שמאפשרות לשלוט טוב יותר על מה נשלח מהטלפון החוצה {למשל אפשר לבחור לאיזה קבצים בדיוק תהיה הרשאה, במקום לתת הרשאות שחלקן גורפות. וגם למשל אפשר לבחור לאילו יישומונים יהיה חיבור למרשתת}.
    אני אישית משתמש גם ביישומון ששמו TRACKERCONTROL. הוא מאפשר לשלוט הרבה יותר על סוג המידע שיישומונים יכולים לשלוח.
  • התמיכה הטכנית בגרפין הרבה יותר טובה ופשוטה לשימוש, למרות שהיא באנגלית.. יש לגרפין פורום שיחה ומקומות נוספים לשיחה, שנותנים לדעתי מענה הרבה יותר טוב ממערכת LINEAGE..
הנה הסבר קצר על ההתקנה של גרפין..
בנוסף לעמוד ההתקנה הרשמי שלהם שכולל הוראות, צפיתי בסרטון {לינק} שמדגים איך נעשית ההתקנה..
מדובר בהתקנה שלא דורשת יותר מדי. לוחצים על כמה כפתורים לפי הסדר.. אין פקודות ותוכנות רבות מלבד דרייבר שצריך למערכת חלונות {הורדתי אותו מה'עדכונים האופציונליים' של חלונות}.. וגם.. בשביל להתקין השתמשתי בדפדפן "BRAVE", וכפי שרשום בדף הוראות, ביטלתי את SHEILDS בהגדרות של הדפדפן. זה שינוי של כמה הגדרות שאמור לגרום להתקנה לעבוד עם דפדפן BRAVE.. יש עוד צעד אחד שצריך לעשות לפני ההתקנה כפי שמוסבר במדריך, והוא לבטל OEM LOCK בשביל שיהיה ניתן להתקין מערכת אחרת, אבל זה לא מסובך מדי, מלבד זה שהייתי צריך לעשות עדכון למערכת, והפעלה מחדש לפני שהיה ניתן לשחרר את הנעילה לטובת מערכת ההפעלה גרפין....
הטלפון שעליו התקנתי את זה הוא כאמור GOOGLE PIXEL 7A.. לצערי לא מצאתי חלופה טובה לטלפון של גוגל ולמעשה נכנעתי וקניתי אותו.. אם רוצים להתקין מערכת אחרת על טלפון כזה {כמו את מערכת גרפין}, צריך לוודא שהוא טלפון שלא נעול למערכות אחרות {אחרת לא ממש ניתן להתקין עליו שום מערכת חלופית}.... רצוי גם לא דגם שמשווק בעיקר ביפן כי יכולים להיות לכזה דגם כמה חסרונות. אני קניתי את הדגם האמריקאי {לא נעול} בישראל. היה קצת קשה למצוא אבל הסתדרתי בסוף..
עוד כמה דברים ששמתי לב אליהם במערכת גרפין..
לאחר ההתקנה שמתי לב שגרפין שונה קצת מהמערכת LINEAGEOS שהשתמשתי בה לטלפון בשנים האחרונות שגם היא בגדול מאובטחת ויותר פרטית מהממוצע שיש לאנשים....
לדוגמא ההרשאות שהוזכרו קודם. הן מעט שונות.. אפילו קצת מסורבלות ולא ברורות לגמרי.. כי יש הרבה אפשרויות של הרשאות..
{לצערי חבל שלא קיימת עם זאת הרשאה שאומרת שיישומון יוכל לגשת למרשתת לזמן קצוב שמוגדר..}
כמו שכבר כתבתי אהבתי גם שבמערכת גרפין, העדכונים הרבה יותר משוכללים ועצמאיים מאשר ב LINEAGEOS.
כמה פעמים ביום {ב LINEAGE זה בדרך כלל פעם בשבוע} גרפין מודיעה {באופן שקט וברקע} שאין, או יש גירסה חדשה למערכת.
כאשר כן יש עדכון הוא מותקן ברקע, ולבסוף מבקש לעשות אתחול לטלפון.
בנוסף, המערכת מודיעה בצורה דומה על עדכונים ליישומונים שכבר מותקנים במערכת, כמו הדפדפן שמגיע עם המערכת ואחרים..
ב LINEAGE לעומת זאת צריך להוריד עדכוני מערכת הפעלה על ידי לחיצה והתקנה.
ההתקנה של עדכונים בגרפין נעשית גם בעיקר תוך כדי פעולת הטלפון. ב LINEAGE זה לא תמיד ככה. כלומר זה לא ככה בכל דגם של טלפון..
עוד יתרון לעדכונים של גרפין זה שהעדכונים לפי מה שאני מבין לא מכילים קובץ הורדה גדול ומלא כמו ב LINEAGE אלא את מה שצריך. אבל אני לא בטוח בזה..
בנוגע לאבטחה ופרטיות. לפי מה שהבנתי. בהשוואה ל LINEAGE, גרפין מאובטחת ופרטית הרבה יותר. במיוחד בטלפונים החדשים יותר של גוגל. רק חשוב לזכור שהתמיכה בעדכונים ובטלפונים של גוגל נפסקת כאשר דגם הופך כבר ישן. זה בדרך כלל תקף לבערך ארבע.. חמש שנים לטלפונים חדשים.
ב LINEAGE, גם לא מובטחת תמיכה אין סופית, אבל הרבה דגמים ממשיכים לקבל עדכונים.
לדעתי עם כל הצער שבקנייה של טלפון כמו של גוגל, יכול להיות שלחלקינו זאת יכולה להיות פשרה סבירה אם ממש רוצים טלפון חכם..
דברים נוספים ששמתי אליהם לב..
שמתי לב שהרקע של שיחות טלפון הוא ורוד. לא ידעתי איך משנים את זה, אבל בסוף הבנתי שזה נעשה דרך ההגדרות של ה"סים" עם כפתור שיש למעלה שמציג אפשרויות שונות..
לגבי הניווט. הניווט במערכת ההפעלה גרפין הגיע לפי מה שראיתי ללא שלושה כפתורים בתחתית המסך, אלא ניווט "חדיש" יותר. אישית אני מעדיף את הניווט עם שלושת הכפתורים, אז מצאתי בהגדרות מערכת איך משנים את זה..
חיסרון קטן שראיתי במערכת גרפין לעומת LINEAGEOS, זה שהטיימר של השעון פחות משוכלל מכמה בחינות, וגם לא מכיל במקלדת שני אפסים אלא רק אפס אחד.
עוד חיסרון זה שלא הצלחתי גם להגדיר את השעון הראשי ה"דיגיטלי" של המערכת להציג בנוסף לשעות ולדקות גם שניות.. ב LINEAGE זה היה פשוט יותר.
חיסרון משמעותי מאוד נוסף לדעתי, הוא שגרפין לא מגיעה עם מתקן שגיאות עברי למקלדת {חבילת שפה של עברית}.....
לכן, יש קו אדום מתחת לכל מילה שאני רושם כי יישומון המקלדת לא מזהה את המילים. אמנם באנגלית אין בעיה, אבל חוסר החבילה העברית זה די חיסרון.
הבנתי שיש אפשרות להתקין יישומון מקלדת GBOARD וזה יעזור לפתור את הבעיה, אבל אני לא מעוניין ביישומונים מסחריים בשביל מקלדת..
במערכת LINEAGEOS החבילה העברית כלולה. לא ברור לי עדיין למה בגרפין היא לא..
עוד כמה חסרונות בגרפין..
  • יש קצת בעיה עם המצב הכהה של המערכת. המערכת מגיעה במצב שהתפריטים הם לא שחורים. אבל שיניתי את זה לשחור. הבעיה היא שיש לפעמים מסכים שהמלל שלהם שחור גם, אז גם הרקע שחור וגם המלל שחור, ולא ממש ניתן לראות מה כתוב.. עוד לא עשיתי בירור אם יש מה לעשות בעניין הזה.. זה קרה לי בייחוד בהתחלה.
    ב LINEAGE אני לא זוכר כזאת בעיה בכלל..
  • בטלפון פיקסל 7A שקניתי יש לפעמים בעיה של הקלטת קול. אין אמנם יישומון הקלטה מובנה בגרפין, כמו שיש ב LINEAGE, אבל לאחר התקנת המערכת התקנתי שני יישומונים של הקלטה.. הבעיה היא שהיה להקלטה רעש נלווה ברקע, בשני היישומונים שבדקתי שהוא לא צריך להיות. זה לא קורה כל הזמן אבל קורה לעיתים קרובות.
    עוד לא עשיתי בירור למה זה ככה.. 
  • לא באופן בלעדי למערכת גרפין, כי גם ב LINEAGEOS זה היה קורה לתקופות {לא קורה בדרך כלל}, שהאודיו של וידאו או כל קובץ מדיה אחר מתנגן אבל לא משמיע צליל. רק לאחר ניסיונות של עצירה וניגון מחדש גורם לזה להתחיל להשמיע צליל.
  • חיסרון נוסף שנתקלתי בו היה שהיו מצבים שאודיו מתנגן היה משמיע רעשי ‘קיצור’ כאלה בזמן ניגון.
    נדיר, אבל קרה כבר..
  • לאחר שהתקנתי את מערכת גרפין גיליתי שאני מקבל התראה שהיישומון שמשמש לשימוש בהודעות ‘סמס’ לא מעודכן. לא מצאתי דרך לעדכן אותו אז פשוט התקנתי יישומון אחר שנקרא SIMPLE SMS MESSENGER {לינק}.
וכמה דברים נוספים על גרפין שחלקם דקויות..
  • בגרפין בניגוד ל LINEAGE יש נקודה לצד סמלים של יישומונים במידה ויש הודעה חדשה עבורינו ליישומון. למשל ליד יישומון המסרים "סיגנל" תהיה נקודה אם יש הודעה שלא קראנו..
  • כאשר ניסיתי להתחבר לשירות של מרשתת 5G של סלולר גיליתי שהוא לא מתחבר לרשת הזאת ונשאר על רשת ישנה יותר. אבל ייתכן מאוד שזה לא קשור לזה שמדובר במערכת גרפין..
  • בניגוד ל LINEAGE. בגרפין ניתן להשהות כמעט כל יישומון. הכוונה להשהות אותו מפעילות עד שמחזירים אותו אם רוצים. החיסרון הוא שבשביל להחזיר יישומונים צריך ללכת להגדרות, ולהיכנס ליישומונים המושהים, ורק משם אפשר להחזיר יישומון שהושהה.
  • בגרפין לא נראה לי שניתן לעשות צילום מסך בגלילה. הכוונה שלא ניתן לפי מה שאני יודע לצלם כמה מסכים תוך כדי גלילה, ככה שאם יש עמוד ארוך אז זה קצת בעיה לצלם את כולו.
  • תצוגת ניהול הסוללה בהגדרות של המערכת בגרפין יותר משוכללת מאשר ב LINEAGE, וגם מאפשרת בין היתר לדעת כמה סוללה יישומונים ביזבזו בלי חישוב של משאבים של המערכת עצמה.

לסיכום אציין שיש הרבה מאוד הבדלים קטנים בין שתי המערכות. לא ציינתי כל אלה שראיתי כי יש כמות גדולה של ההבדלים האלו.
הגב
  • עוד הבדל בין LINEAGE לבין גרפין, זה שכאשר אני מנגן מוזיקה ואז עובר למוזיקה אחרת אז זה עובר בהדרגתיות בגרפין. ב LINEAGE זה נחתך ישר, ומתחיל ישר לנגן את המוזיקה השנייה.
  • עוד הבדל בין שתי המערכות הוא שככל הידוע לי ב LINEAGE אין 'אופטימיזציה' של יישומונים לאחר עדכון מערכת. ב GRAPHENE יש אופטימיזציה ולאחר עדכון זה לוקח בדרך כלל דקה לעשות אותה..
  • תקלה מסויימת שקרתה לי פעם אחת בגרפין, היא ששמרתי איש קשר אבל הוא לא התעדכן ברשימת השיחות ונשאר מספר ללא שם למשך זמן ממושך..
  • הבדל נוסף בין גרפין לבין מערכות אחרות, הוא שהסמלים של יישומונים שמגיעים עם המערכת הם בצבע שחור ולבן. אם מתקינים יישומונים עם סמל צבעוני אז זה יופיע צבעוני, אבל הסמלים המקוריים הם כאמור שחור ולבן.
  • הבדל נוסף שקשור קצת לקודם הוא שכאשר אני משתמש ביישומון 'ביטוורדן' על מנת להכניס שם וסיסמא באופן פשוט יותר, אז ראשית מופיע בהדבקה של הפרטים סמל שחור כמו שמגיע עם גרפין ורק אחר כך הוא מתחלף לצבעים כחול לבן, שמשמשים את 'ביטוורדן'..
  • היבט נוסף ששווה לחשוב עליו הוא שקשה כיום להשיג בישראל טלפונים כמו פיקסל 7A אמריקאי, והאחריות מתבטלת אם מתקינים מערכת אחרת. בנוסף גם פיקסלים אחרים לא מאוד קל למצוא.
  • לא מצאתי דרך איך לגרום ליישומון שיש לי להקלטת קול, שלא לבקש שני אישורים לפני מחיקה של הקלטה.
הגב
חשוב לי גם להגיד שאני לא ממליץ לתרום כסף למיזם של "גרפין" למשל, גם בגלל שהם משליטים לפי דעתי דיקטטורה של מחיקות של הודעות חשובות בפורומים שלהם לשיחה..
הגב

קפיצה לפורום:

משתמשים אשר צופים באשכול: 1 אורחים